Domaine Saint Pierre, Jean-François Fauque, Violès

Toen de jonge Jean-François Fauque begin jaren tachtig in Bordeaux oenologie studeerde nam hij zich voor een topwijn te gaan maken. De reden daarvoor was zijn professor. Die man schonk tijdens zijn (proef)colleges alleen wijnen uit de Bordeaux en uit de Bourgogne. Af en toe kwam de noordelijke Rhône aan bod maar de zuidelijke Rhône werd zo goed als genegeerd. Akkoord in Château­neuf-du-Pape maakten ze nog wel eens wat aardigs, maar daar hield het dan ook bij op. Jean-François Fauque nam zich voor om het tegendeel te bewijzen. En dat doet tot op de dag van vandaag!

Het Domaine Saint-Pierre is met zijn 50 hectaren vrij groot. Er wordt op traditionele wijze en met respect voor de natuur omgegaan met de wijnstokken en de grond. Het is van oudsher een familieonderneming die tot in de jaren zeventig -net als alle andere boeren in het rustige dorpje Violès- hun wijn verkoch­ten aan de Cave Coöperative. Begin jaren zeventig echter besloot vader Jean-Claude Fauque zelf te gaan bottelen. Zijn wijngaarden waren zodanig goed gesitueerd dat een topproduct mogelijk leek. Hij was gangmaker in het dorp en vandaag de dag werken enige tientallen wijnboe­ren in Violès eveneens zelfstandig. In 1984 nam Jean-François de leiding van het familiebedrijf van zijn vader over. Natuurlijk maakte hij ook ‘gewone’ wijnen maar hij maakte ook een begin met de productie van absolute topcuvées. Hij breidde de kelder uit, kocht nieuwe apparatuur en….. hij maakt inderdaad die speciale topcuvées die hij zichzelf had beloofd!