Weingut Florian Ehrlenbach – Wertheim

Weingut Florian Ehrlenbach – Wertheim
Weingut Florian Ehrlenbach – Wertheim

Het Weingut Ehrlenbach is met zijn tweeëneenhalve hectare aan wijngaarden een piepklein domein. De in 1994 en 1997 geboren wijnmakers Florian en Philipp Ehrlenbach namen het bedrijf over van hun ouders. De broers brengen de wijnen sinds 2019 zelf op de markt. Voor die tijd werden de druiven verkocht aan de lokale coöperatie. De productie is klein want het zijn maar zo’n 5000 flessen per jaar.
De wijngaarden liggen in het Taubertal dat -niet verbazingwekkend- het dal is van de 130 kilometer lange, smalle, meanderende rivier de Tauber. De rivier doorsnijdt drie verschillende wijngebieden en de wijngaarden van Florian en Philipp liggen in Baden, Franken, een stuk ten zuidoosten van Frankfurt am Main. De bodem bestaat uit klei en fossielrijke kalksteen en de Spätburgunder, ofwel de Pinot Noir, doet het daar uitstekend op. Even verderop staat de Schwarzriesling, ofwel de Pinot Meunier, die er ook fantastisch groeit. Daar komt bij dat de intensief bewerkte wijngaarden op een relatief hoge 300 meter liggen met hun richting pal zuid. Ideale omstandigheden derhalve voor beide druivenrassen om ieder hun eigen mooie wijn te mogen worden.
De oogst wordt uiteraard met de hand gedaan en de druiven worden streng geselecteerd. In de kelder is het credo: ‘Finger weg’. Zo min mogelijk interventie, dus handen af, geen toevoegingen, alleen een paar milligram sulfiet na de gisting.
Florian Ehrlenbach is een supergetalenteerde wijnmaker die gewerkt heeft bij Horst Sauer, Franken en Manincor, Alto Adige. Sinds 2017 werkt hij ook als wijngaardmanager bij Paul Fürst die al decennia tot de top drie van beste Spätburgunder producenten uit Duitsland behoort. Florian wordt op het eigen Weingut geassisteerd door zijn broer Philipp.