Domaine Joseph Gruss & Fils, André Gruss, Eguisheim

André Gruss , Eguisheim
André Gruss , Eguisheim

Het familiebedrijf Gruss & Fils is gelegen in de hoofdstraat van Eguisheim, een wijndorp in de buurt van Colmar, in de richting van Munster en de ballon d’Alsace. De wijngebieden liggen in de omgeving van het dorp en in Rouffach.

Alles begon in een kleine herberg in 1559, genaamd Aux Deux Clefs, waar de landbouwersfamilie Gruss, samenkwam met deelgenoten van een corporatie van “gourmets”. Wijnbouw op zich was nog niet toegelaten en de productie ervan behoorde bij de taken van de boerderij. Tot de 17 e eeuw droegen zij vanuit hun centrum de kwaliteit en het geloof uit van hun wijnen. De boerderij van waaruit de productie tot stand kwam noemde heel lyrisch: Siège de la Corporation des Gourmets. Een groepje levensgenieters avant la lettre.

In het begin van 1900, meer bepaald van 1880 tot 1963, begon Eugène Gruss met de meer specifieke wijnbouw op zich en hij mag zich de stichter noemen van de wijngeneratie Gruss. Zijn werk werd verder gezet door zijn zonen Léon (1910-1974) en Joseph (1909-1988). Op 7 december 1945 besliste Joseph Gruss, om een groot stuk grond, buiten het dorp, aan te kopen en zich te specialiseren in kwaliteitswijnen en stapte af van de productie in vrac en schakelde over naar de verkoop in flessen.

De huidige familie, vader Bernard (geboren in 1949), moeder Anne-Marie en zoon André, die oenoloog is, bouwen het familiebedrijf verder uit in kwalitatieve richting. Zij verbouwen ongeveer 15 hectare wijngebied, waarbij ze streven naar evenwicht, finesse en het behoud van de puurheid en elegantie die het terroir biedt.

De 15 hectare zijn onderverdeeld in 12,5 hectare in de Elzas Apellatie (waarvan 2,5 hectare Crémant d’Alsace) en 2,5 hectare in de Grand Cru Apellatie, in de gemeentes Eguisheim, Wettolsheim en Rouffach. Zij werken met de traditionele wijnsoorten: Sylvaner (7%), Pinot Auxerrois (24%), Riesling (18%), Muscat (4%), Pinot Gris (18%), Gewurztraminer (20%) en Pinot Noir (9%).

Zij maken verder de “crus” Feldsacker (Les Roches) en de “grand crus” Eichberg, Pfersigberg en Vorbourg. De eerste twee grand crus liggen in Eguisheim en de laatste, Vorbourg ligt in Rouffach, iets ten zuiden van Eguisheim.