Vignobles Mourat – Jèrème Mourat – Mareuil Sur Lay

Vignobles Mourat – Jèrème Mourat - Mareuil Sur Lay
Vignobles Mourat – Jèrème Mourat - Mareuil Sur Lay

In het uiterste zuidwesten van de Loire-vallei liggen de wijngaarden van Vignobles J.Mourat. Het klimaat is er zacht door briesjes van de Atlantische Oceaan en daar ontwikkelen de druiven zich goed voor de A.O.C. Fiefs Vendéens. Het land bestaat uit gelaagde leisteen, beïnvloed door het maritieme klimaat. De Vendée heeft een gunstige bereikbaarheid vanaf zee, waardoor er historisch allerlei invloeden van buitenaf zijn geweest. Hierdoor groeit er  een mix van wijnstokrassen uit de Loire-vallei en het zuidwesten van Frankrijk.

De naam Mourat heeft altijd een connectie gehad met wijn. Er waren wijnmakers en zoutwinners op het Ile de Ré. Daarna werden ze wijnhandelaren op de Sables d’Olonne en in 1974 creëerde Jean Mourat de wijngaard die het Château Marie du Fou zou worden. Later voegde Jéremie twee nieuwe wijngaarden aan het bezit toe: Le Clos Saint André gevolgd door Le Moulin Blanc, in 2011. Ruim 10 jaar is men bezig om te schakelen naar biologische wijnbouw. De twee nieuwste wijngaarden hebben inmiddels het AB-certificaat (de officiële erkenning voor biologische wijnbouw).

De wijnen van Vignobles Mourat worden deels op een bijzondere, nieuwe manier opgevoed. De rijping vindt plaats in grote betonnen vaten in de vorm van een ei. De binnenzijde is van ondoordringbaar glazuur. Doel van deze methode is een zeer evenwichtige temperatuurbeheersing binnen het vat, waardoor de wijnen in alle rust en zeer gelijkmatig rijpen.