Vignobles Mourat – Jèrème Mourat – Mareuil Sur Lay

Vignobles Mourat – Jèrème Mourat - Mareuil Sur Lay
Vignobles Mourat – Jèrème Mourat - Mareuil Sur Lay

Gelegen op het uiterste zuidwesten van de Loire-vallei, getemperd door een zachte zeewind, onderscheiden de A.O.C. Fiefs Vendéens zich door hun originaliteit. Hier vindt u geen huizen met leien dak of kelders die in het plaatselijke metselwerk zijn uitgehouwen. De Vendée ligt al op het zuiden – en hier vind je de Vignobles Mourat, genesteld in de uitlopers van het Massif Armoricain.

Mareuil-sur-Lay ligt op een oude breuklijn op het punt waar drie ecosystemen samenkomen: het laagland van Lucon, de Marais Poitevin en de Bocage Vendéen. Het land bestaat uit gelaagde leisteen, beïnvloed door het maritieme klimaat. De Vendée heeft een gunstige bereikbaarheid vanaf zee, waardoor er historisch allerlei invloeden van buitenaf zijn geweest. Hierdoor is een variëteit van wijnstokrassen uit de Loire-vallei en het zuidwesten van Frankrijk ontstaan.

De naam Mourat is altijd in verband gebracht met wijn: van wijnmakers en zoutmakers op het Ile de Ré tot het einde van de 19e eeuw, vervolgens als wijnhandelaren op de Sables d’Olonne gedurende drie generaties. Pas in 1974 creëerde Jean Mourat de wijngaard die het Chateau Marie du Fou zou worden.
In 1998 vervoegde Jéremie hem om het avontuur na te streven door twee nieuwe wijngaarden te creëren: Le Clos Saint André, opgericht in 2006; gevolgd door Le Moulin Blanc, in 2011. Sinds 10 jaar is men bezig om te schakelen naar biologische wijnbouw. De wijngaarden van Le Clos Saint André en Le Moulin Blanc ontvingen in middels het AB-predikaat (de officiële erkenning voor biologische wijnbouw).

Een deel van de wijnen van Vignobles Mourat worden op een bijzondere, nieuwe manier opgevoed. De rijping vindt plaats in grote betonnen vaten in de vorm van een ei. De binnenzijde is van ondoordringbaar glazuur. Doel van deze methode is een zeer evenwichtige temperatuurbeheersing binnen het vat, waardoor de wijnen in alle rust een zeer gelijkmatig rijpen.