Domaine du Tariquet; Famille Grassa, Eauze, Gascogne.

Gascogne, het Toscane van Frankrijk. De streek ten westen van Toulouse heeft een rijk verleden. De Romeinen vestigden er al handelsposten. Lange tijd is het Engels gebied geweest en het was ook het land van de Catharen. Talloze middeleeuwse dorpjes, stadjes en middelgrote steden zoals Agen, Condom en Auch liggen als parels in het prachtige landschap. De Gascognse keuken is rijk en divers. De plaatselijke wijnen zijn uitstekend en vermaard is de Armagnac.

De bossen van Les Landes temperen de oceaaninvloeden vanuit het westen. De Pyreneeën in het zuiden en de juiste mix van zon, regen en koelte zorgen er voor dat het beste uit de wijngaarden wordt gehaald. De streek staat bekend om zijn mooie landwijnen (Vin de Pays) en de pareltjes daartussen zijn gevonden en niet te versmaden. WijnDijck zocht en vond mooie witte wijnen en een fraaie roséwijn in deze streek.

In 1912 werd het Domein Tariquet gekocht door Hèlène en Pierre Grassa. Ze wonen nog steeds op het domein. Hèlène is nog zeer actief. Ze neemt zelf nog vaak de telefoon op en elke dag loopt ze even rond om een praatje te maken met de mensen die op het château werken. In 1972 namen dochter Maïté en zoon Yves het roer over. In die tijd produceerde het bedrijf alleen nog Armagnac. Voor Yves Grassa was dat niet genoeg. Hij wilde ook mooie wijnen gaan maken.

 

De eerste oogst met de bedoeling wijn te maken was 1981. Prijzen en lovende beoordelingen kwamen al in 1982. Na dat eerste jaar ging het beter en beter. Yves Grassa werd in 1987 op de London Wine Trade Fair uitgeroepen tot ‘winemaker of the year’. Daarna is het hard gegaan. Inmiddels is Tariquet een grote producent en het domein omvat ongeveer 1000 hectare aan eigen en gepachte wijngaarden. Toen WijnDijck op dit Domein rondliep was er van grootschaligheid niet veel te merken. Wij waren onder de indruk van high-tech oplossingen die deze wijnmaker gebruikt voor, bijvoorbeeld het conserveren van de frisheid van de druiven, in combinatie met de ambachtelijke manier van selecteren, proeven en wijn maken. Zo kan groot ook heel mooi en lekker zijn!