Domaine de Boisseyt-Chol, Didier Chol, Chavanay.

Domaine de Boisseyt-Chol, Didier Chol, Chavanay.
Domaine de Boisseyt-Chol, Didier Chol, Chavanay.

Aan de rechteroever van de Rhône ten zuiden van de stad Lyon (Rhône Septentrional) vinden we grote, beroemde wijnen en de meest steile wijngaarden ter wereld. De rode wijnen allemaal van de Syrah-druif en de witte van Rousanne, Marsanne en Viognier. Van sommige wijnen is de productie uiterst klein.

Zaken doen met een particuliere wijnboer is in dit gebied moeilijk. De bezittingen zijn klein en meestal kom je automatisch terecht bij een coöperatie of handelshuis. Via een goede wijnvriend belandde WijnDijck echter bij het meer dan 200 (!) jaar oude Domaine De Boisseyt-Chol waar Didier Chol nu de scepter zwaait. Het staat aan de rand van de Route National 86. Zijn voorouders, die het wijngoed tot 1797 pachtten kregen onder het nieuwe bewind de mogelijkheid het te kopen. De familie Chol bezit een perceel van 0,8 hectare in het hart van de Côte Blonde, naast Côte Rôtiekoning Guigal, en verder wijngaarden in de AOC Saint-Joseph en in Condrieu.

Al 600 jaar vòòr ‘onze’ jaartelling begon werd hier door de Romeinen de wijnbouw geïntroduceerd. Ze kozen een goede plek, hellingen met een stijgingspercentage van 30 tot 60%! En dan pal op het zuiden gelegen geeft de zon de maximale kracht aan de druivenstokken. Geen wonder dat er hier hoge en moeilijk begaanbare/bereikbare terrassen gebouwd moesten worden. Geen wonder ook dat het oogsten van de druiven en kolossale klus is. Maar wat een mooie wijnen levert dat op!