Château Teyssier – Antoine Darquey – Montagne Saint-Emilion

Château Teyssier - Antoine Darquey - Montagne Saint-Emilion
Château Teyssier - Antoine Darquey - Montagne Saint-Emilion

De ervaring van Antoine Darquey als Bordeaux-négociant maakte hem een ​​uitstekende kandidaat om zijn familielandgoed Château Teyssier in Montagne-St Emilion te restaureren. Hij vertelt zijn motivaties, frustraties en waarom hij vertrouwen heeft in de toekomst van Bordeaux.
“Als ik voor geld zou werken”, zegt Antoine Darquey , “dan blijf ik liever op kantoor hier in Bordeaux.” Antoine draagt ​​twee professionele hoeden. Hij is een Bordeaux négociant (wijnhandelaar), zijn bedrijf Les Vins des Crus is gespecialiseerd in de aan- en verkoop van geclassificeerde wijnen. Hij is ook de vierde generatie eigenaar-manager van Château Teyssier, een eigendom in het relatief bescheiden Montagne-St Emilion.
Het leven van een Bordeaux-négociant is voor velen een mooi leven. Hier koos Antoine al vroeg in zijn carrière voor: begin jaren negentig was hij lid van de raad van bestuur van CVBG, een grote handelaar. Zijn betrokkenheid bij de familiewijnmakerij stond niet in zijn plannen, totdat het lot – of beter gezegd zijn moeder – hem riep. “Ze vroeg me om te kijken of het zo erg was als ze dacht – of erger”, herinnert hij zich. Het was 1993 en Antoine kreeg onverwachts de taak om het Château Teyssier te beheren dat betere tijden had gekend. “Ze had gelijk”, blikt hij terug. “Eigenlijk was het veel ernstiger dan ze had kunnen vermoeden. Het stond volledig in het rood en in een zeer gevaarlijke positie.” Gebruikmakend van zijn branchecontacten ging Antoine aan de slag. “We begonnen volledig te herbouwen. Het is natuurlijk geen fabriek. Het gaat niet alleen om investeringen en het herbouwen van de faciliteiten; het gaat over terroir en de wijnstokken.”
Voor Antoine zijn weinig wijnregio’s zo toekomstbestendig als Bordeaux. “Er zijn steeds meer mensen op aarde”, stelt hij. “Zolang mensen wijn drinken, wordt het beste terroir zeldzamer en zeldzamer. En ik denk dat we een uitzonderlijk terroir hebben. Niet veel wijngaarden over de hele wereld hebben het soort balans dat wij hebben, waardoor je ondanks het veranderende klimaat geweldige wijnen kunt maken. Het is tegenwoordig ingewikkelder om een ​​uitgebalanceerde wijn te maken, maar ik heb er alle vertrouwen in.”